onsdag 15 september 2010
onsdag 9 juni 2010
What's so good about Open Educational Resources?
fredag 23 april 2010
The World is Flat
The World is Flat - book cover
The World is Flat: A Brief History of the Twenty-first Century
(kommer snart som e-bok )
Personal Learning Environments Keynote av Stephen Downes
Teaching 21st Century Learners
Lyssna till några exempel på hur lärare behöver undervisa barn och unga i den 21 århundradet. En video från Pearsons Foundation.
torsdag 22 april 2010
Nya intressanta TED talks 2010
Lyssna till vad en av grundarna till Creative Commons har att säga om öppna lärresurser.
Henry Jenkins gurun från MIT och University of Southern California gör en intressant presentation av "Participatory Culture".
Dan Meyer är högstadielärare i matematik utanför Santa cruz, California, och just nu undersöker han vad som händer i mötet mellan matematikundervisning, multimedia och frågebaserat (undersökande) lärande. vad tycker du - har han en poäng?
Michael Wesch håller nästan samma presentation nu på TED i New York som på Euduca berlin 2008, en bra sammanfattning av hur och varför han undervisar som han gör idag, men hjälp av Web 2.0 och sociala media.
Teaching In the 21st Century
måndag 5 april 2010
Augmented Reality Technology, 3D Interactive Toyota iQ | Toyota UK
Testa också AR Sights www.arsights.com version. Där kan du genom ladda hem många berömda byggnader som människor runt om i världen har skapat i 3D och laddat upp på Google Earth. Sedan kan du visa dem i din hand eller på ett bord för klassen. Ladda bara hem AR:s plug-in och en "marker" dvs en svart-vit symbol som du skriver ut och visar för webkameran. Vips står Eifeltornet, Frihetsgudinnan, Colloseum eller Taj Mahal där i din hand (eller någon annan berömd byggnad) fullt synliga för alla. Och du kan vrida och vända på dem i 3D. Klar Wow-faktor på nästa historielektion eller i fysik eller kemi.
Titta på filmerna nedan så förstår du hur det funkar.
tisdag 23 mars 2010
fredag 19 mars 2010
Projektet "Mattecoach på nätet" prisas
Innovativa lärarutnämningen delas ut av Microsoft i samverkan med Lärarnas Riksförbund för sjunde året i rad. Syftet är att lyfta fram lärare och lärarstudenter som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning. Priset delas ut i tre kategorier: Matematik, Naturvetenskap och Öppen.
De tre vinnarna åker till Berlin på tisdag för att representera Sverige vid den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen.
Läs mer på KTH:s hemsida
tisdag 16 mars 2010
Hur gör vi för att inte öka gapet ?
Hur kan vi undvika att öka skillnaderna mellan de barn och unga som har och de som inte har tillgång till Internet och ny teknik för sitt lärande?
Även i Sverige finns stora skillnader och glappet ökar. Vad gör vi åt detta? vad gör våra kommuner och vad gör vår regering+ "En till e"-konceptet införs inte i de skolor och kommuner som verkligen behöver det. Där barnen inte har tillgång till datorer och Internet hemma eller har föräldrar som kan hjälpa dem att använda dessa på ett sätt för att hitta de bra lärresurser som finns idag. Hur når vi alla? Hur får vi alla att öka sitt lärande med teknikens hjälp? Geoff Canadas oro är befogad.
Utbildning i fokus
Rektor Peter Gudmundsson inledde med att framhålla att även om utbildningen står för drygt 30% av KTH:s totala budget, så beror omsättningen helt på hur man räknar. Räknar man in att studenternas förlorade arbetsinkomst åtminstone uppgår till 200 tkr per student och läsår, så skulle utbildningen omsätta 3,7 miljarder/år, bara vid KTH. Och det är dubbelt så mycket som forskningen gör. Då har han inte räknat in att varje student under sina 5 år på ett civilingenjörsprogram säkert lånar närmare 1/2 miljon till sina studier (som de sedan betalar av under många år).
Men hur mäter och värderar man pedagogisk skicklighet vid våra högskolor? Mälardalens högskola berättade att det tog dem 8 år att fatta ett beslut om att inrätta en en pedagogisk karriärstege. Och flera år efter att den införts, ser de som fått bedömningen "excellent"(högst) ingen skillnad i sitt lönekuvert. Inte har de fått erbjudande om ansvarsfullare positioner eller intressantare uppdrag. Så var är moroten? Studenternas uppskattning? Vi måste bli bättre på att lyfta fram och värdera vikten av pedagogisk skicklighet vid tillsättningen av nya tjänster och vi måste belöna dem som lägger ner tid och kraft på att bli skickliga pedagoger som kan motivera och inspirera studenterna.
Idag var det invigning för utbildningens år, med presentation av planer och mingel efteråt. Efter alla vackra ord så kan jag (och flera med mig) inte låta bli att fundera över vad detta egentligen kommer att innebära. Blir där verkligen någon förändring, trots rektors satsningar? Universitet och högskolor är i grunden bevarande organisationer. Även om där föds många innovativa tankar och det finns stora frihetsgrader, så är det forskningsskicklighet som räknas.
När kommer pedagogisk skicklighet att värderas lika högt som vetenskaplig skicklighet? När kommer våra utbildningsorganisationer att inse att vi står inför en förändring vad gäller utbildning och lärande som, om de inte förändrar sitt sätt att undervisa, kommer att göra dem obsoleta? Jag håller tummarna...att vändningen kommer 2010.
För den som är intresserad av vilka utmaningar jag syftar på läs denna intressanta artikel i Newsmill, Vår tids studentrevolt är historiskt dramatisk diskuteras detta av Else Nygren och Anders Larsson, båda forskare vid Institutionen för Informatik och Media vid Uppsala Universitet.
Se också videon
Breakthrough Learning in a Digital Age - Session II. Literacy 2.0
fredag 26 februari 2010
Digitala infödingar - användbart begrepp eller villospår?
Om du inte gör något annat denna vecka , så läs absolut artikeln i Newsmill "Talet om digitala infödingar är betydligt överdrivet" av Per Johansson Infontology. Ett mycket tänkvärt och välskrivet inlägg, som sätter rätt saker i fokus. Artikeln ingår i en debatt som initierats av Svenskt Näringsliv.måndag 22 februari 2010
Using e-Learning To Facilitate 21st Century Learning
Vad väntar de svenska universiteten och skolan på? den här killen är från Malaysia. Hur ska våra svenska studenter kunna konkurrera med ungdomar från Malaysia, Kina, Indien osv... om skolan och universiteten inte snabbt tar till sig detta? Vi har inte 5 år på oss längre...som jag ser det.
101 Open Educational Resources
Hittade denna presentation om öppna digitala lärresurser av Zaid Alsagoff på SlideShare, som visar hur otroligt mycket det finns att hämta för den intresserade.
Varför har så få svenska lärare upptäckt detta --- eller har jag fel?